OPINION » LEDARE
Svenska statens belöning till RFSL blev 18 nya miljoner

Publicerad 2005-01-19 08:37
av
Hans-Göran Björk 

Utskriftsvänligt format
Tipsa en vän om artikeln

 

Knappt en vecka innan rättegången i Göta hovrätt mot Åke Green i fråga om religions- och yttrandefrihet, kom så statens belöning till den organisation som ligger bakom domen om fängelse mot en svensk pingstpredikant för att han predikat och varnat för sexuell omoral. En garanti på minst 6 miljoner kronor per år i tre år framåt för att driva ”sexualpolitiskt arbete”, som RFSL kallar det i sitt pressmeddelande.
   Utöver årliga bidrag med tiotals miljoner kronor, via bland annat avlidnas pengar från allmänna arvsfonden, skjuter nu regeringen till ytterligare 18 miljoner kronor på tre år. En ofantlig summa pengar i jämförelse till en mycket lite organisation.
   Den fråga som nu bör väckas på allvar är om inte RFSL är en egen statlig myndighet. Den absolut övervägande delen intäkter som föreningen får, är pengar direkt från stat och kommun. Därmed borde det vara en självklarhet att dörrarna öppnas på vid gavel för media för granskning av organisationens verksamhet och ekonomi.
   Hur hanteras skattebetalarnas pengar? Går det, som hos HomO, till lyxiga resor med dyraste affärsklass i flyget, privata promenadskor och andra favörer? När nu regeringen så totalt har favoriserat en lobbygrupp vars avsikt är att skrämma kristenheten till underkastelse och tystnad, är det dags att högljutt reagera.
   Att samtidigt med omprövningen av domen i hovrätten, strö miljoner över RFSL för att driva ”sexualpolitiskt arbete” – vi vet ju vilken inriktning det handlar om – är inte någon vidare merit.